ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑΧΟΡΗΓΟΙ


Κορίτσι 14 ετών με χαμηλό πυρετό, απώλεια βάρους και βήχα.
Κορίτσι 14 ετών, προσήλθε για βήχα από μηνός, χαμηλό πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανορεξία, απώλεια βάρους και ωχρότητα. Αντιμετωπίστηκε από πνευμονολόγο ως άσθμα με βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα στεροειδή και κλαριθρομυκίνη επί τρεις εβδομάδες.

Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο είχε θερμοκρασία 39 oC, ενώ εμφάνιζε ελαφρά αναπνευστική δυσχέρεια και ταχύπνοια. Ακροαστικώς διαπιστώθηκαν υγροί ρόγχοι, διάσπαρτοι σε αμφότερα τα πνευμονικά πεδία, καθώς και αμφοτερόπλευρη μείωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος.

  • Hb 11,8 gr/l, Ht 35%, λευκά 11000 (ουδ.59%, λεμφ.32%), TKE 45 mm(1η ώρα), βιοχημικός έλεγχος κ.φ.
  • Α/α θώρακα: διήθηση στο δεξιό και αριστερό άνω λοβό. Διαφορική διάγνωση: φυματίωση, πνευμονική αιμοσιδήρωση
  • ΦΑ: 23 χιλ. (εμβόλιο BCG προ 8ετίας)


Μεγαλύτερη ανάλυση


Λήφθηκαν δείγματα γαστρικού υγρού πριν την πρωινή έγερση τριών διαδοχικών ημερών. Άμεση χρώση (Z.N) θετική για M.tuberculosis και στα τρία δείγματα, ενώ το παιδί είχε τεθεί ήδη από την ημέρα εισαγωγής σε αντιφυματική αγωγή με INH-RIF-PZM-EMB. Η μικρή ασθενής είχε ήδη απομονωθεί από την ημέρα της εισαγωγής της.

Δεύτερη ακτινογραφία τρεις ημέρες μετά την πρώτη με σαφή βελτίωση, ιδίως αριστερά.


Μεγαλύτερη ανάλυση


Τρίτη ακτινογραφία 11 ημέρες μετά την πρώτη με ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Η σημαντική ακτινολογική βελτίωση συνοδεύτηκε από σημαντική κλινική βελτίωση με πτώση του πυρετού, αποκατάσταση της διάθεσης για φαγητό και ανάκτηση βάρους.


Μεγαλύτερη ανάλυση


Α/α θώρακος 2 μήνες μετά τη νοσηλεία με περαιτέρω βελτίωση.


Μεγαλύτερη ανάλυση


Οι πρώτες τρεις καλλιέργειες ανέπτυξαν M.tuberculosis ευαίσθητο σε όλα τα πρωτεύοντα αντιφυματικά φάρμακα, ενώ οι δύο επόμενες σε 15 και 30 ημέρες μετά τη νοσηλεία, ήταν αρνητικές. Εστία μόλυνσης της ασθενούς τόσο από το οικογειακό, όσο και από το φιλικό περιβάλλον, δεν ανευρέθη.

Από την ασθενή μολύνθηκαν τέσσερεις από τους συνολικά 24 συμμαθητές του τμήματός της, τρεις φίλες της από άλλο τμήμα του ίδιου σχολείου, δύο αδέλφια εκ των οποίων το ένα νοσεί και πέντε ξαδέλφια εκ των οποίων τα δύο (10 μηνών και 15 μηνών) νοσούν. Συνολικά δηλαδή μολύνθηκαν 14 παιδιά, εκ των οποίων τα 3 νοσούν. Απομένει η επανεξέταση των παιδιών που ήρθαν σε επαφή.

Περίπτωση ασθενούς (4 Αυγούστου 2004)
Λ.Ι. Αγόρι (τσιγγάνος) 4 ετών Το 1998 σε ηλικία 2 ετών μολύνεται με μυκοβακτηρίδιο φυματίωσης από τον παππού του, καθώς και 12 άλλα παιδιά.
Ο Ι. είναι ο μοναδικός που δεν παίρνει την αγωγή του και χάνονται τα ίχνη του.
Δύο χρόνια αργότερα (2000), εμφανίζει πόνο στην οσφύ, αδυναμία στα κάτω άκρα και δεκατική πυρετική κίνηση.
Η α/α θώρακα εμφανίζει λίγα ινώδη αυτοπεριοριζόμενα στοιχεία στη δεξιά και αριστερη πύλη και τον αριστερό άνω λοβό.


Μεγαλύτερη ανάλυση


Το παιδί παρουσιάζει ευαισθησία στο ύψος των Θ12-Ο1-Ο2 και κύφωση.
Το σπινθηρογράφημα οστών δείχνει αυξημένη συγκέντρωση περιφερικά στους Θ12 και Ο1.
Η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύει καταστροφή του σώματος των σπονδύλων Θ12 και Ο1 και πίεση του νωτιαίου μυελού.


Μεγαλύτερη ανάλυσηΜεγαλύτερη ανάλυση


Γίνεται χειρουργική αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και η ιστολογική εξέταση είναι συμβατή με TB βλάβη. Με χρώση διαπιστώνονται οξεάντοχα βακτηρίδια. Η καλλιέργεια από το χειρουργικό υλικό ανέπτυξε μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, ευαίσθητο στα κύρια αντιφυματικά φάρμακα, κάτι που γνωρίζαμε και από τον παππού του.
Το παιδί φόρεσε ειδικό γιλέκο στήριξης για να υποστηριχθεί η σπονδυλοδεσία Θ8 έως Ο3 και έλαβε στο νοσοκομείο επί 2 μήνες Ι + R + P + STM. Εξήλθε μετά δύο μήνες με I + R, φάρμακα τα οποία πήρε υπό έλεγχο επί 16 μήνες ακόμη.
Σήμερα δεν έχει νευρολογική συνδρομή και βαδίζει με κάποια σχετική δυσκαμψία στην Ο.Μ.Σ.Σ.

Images from Greece...